26. maalis, 2013

Mitä kauneus merkitsee minulle?

On olemassa monta kauneuden määritelmää. Sanotaan myös, että kauneus on katsojan silmissä. Ajattelin: mitä minulle kauneus merkitsee? Minusta kauneus on hozroa. Selitän tämän sanan sitaatilla T. Hillermanin romaanista ”Musta tuuli” (Otava, 1982) :

 

”…Aamunkoitossa Chee pysäköi avolavapakunsa tuulimyllyn luo. Hän läimäytti oven kiinni takanaan ja jäi seisomaan kasvot kohti nousevan auringon rusotusta itäisellä taivaanrannalla. Hän haukotteli ja venytteli ja veti syvään sisäänsä kylmää aamuilmaa. Hän tunsi olonsa ehdottoman mainioksi. Tämä oli hozroa. Tämä oli juuri sitä kauneutta, jota Muuttuva Nainen opetti heitä tavoittelemaan. Tämä oli harmonian ja tasapainoisuuden tunnetta. Punertava kajo idässä muuttui kuuman keltaiseksi Cheen laulaessa aamulauluaan. Kilometrien säteellä ei ollut ketään kuulemassa häntä. Hän huusi rituaalilaulunsa kovalla äänellä tervehtien Aamunkoiton Poikaa, tervehtien aurinkoa, siunaten uutta päivää.

 ”Anna kauneuden kulkea edelläni”, Chee lauloi. ”Anna kauneuden kulkea kaikkialla ympärilläni.” Kauneuteen se päättyy!...”

 

Se oli inkojen myös intiaanien aamutervehdys ja filosofia. Minusta se on hyvin kaunis.

 

Kuva: N.Kaleva "Aamurusko" öljy, 50 x 70 cm