17. touko, 2013

Neuvoja aloitteleville taiteilijoille

Olen kysynyt taiteilijoilta: "Mitä haluaisit toivottaa tai sanoa aloitteleville taide-harrastajille ja taiteilijoille?" Tässä vastaukset: 

Hilkka Wilhelms, taiteilija, Spectra taideyhdistyksen puheenjohtaja (1996-2012), Kristiinankaupunki

 

- Haluan kannustaa, periksi ei ikinä kannata antaa. Kannattaa myös kokeilla rohkeasti eri lajeja, sillä tavalla voi löytää sen oman juttunsa. Lisäksi suosittelen tekemään taidetta päivittäin. Minulla itsellänikin on ollut monesti päiviä, joina olen miettinyt että osaanko maalata ollenkaan, mutta sitten joku päivä taas ajattelen että: ”Aa, tämä on ihanaa.”

 

Pentti Pihlaja, itseoppinut taiteilija, Spectra taideyhdistyksen perustajajäsen

 

- Pitää opetella ensiksi piirtämään hyvin ja oppia se perspektiivi, harjoitella värien käyttöä vaikkapa vesiväreillä ja pikkuhiljaa alkaa se oma tyyli löytyä. Ei se yhtäkkiä tule, se on siellä sisällä jossain. Tietysti, jos menee johonkin kouluun, opettaja antaa siellä oman sielunsa kuvat maalattaviksi ja oppilas maalaa kauan aikaa opettajan tyylillä ennen kuin löytää omansa. Sillä lailla se yleensä menee.

 

Raine Liimakka, kuvataiteilija, Kauhajoen taideyhdistyksen puheenjohtaja

 

- Jos taidetta huvittaa tehdä, niin sitä pitää tehdä. Jos taas kiinnostusta ei ole tarpeeksi, silloin sitä ei kannata tehdä. Kaikki lähtee siitä, että tekeminen on hauskaa. Esimerkiksi kun opetan maalausta ja joku kysyy minulta että: ”Tekisinkö tämän vai tämän?”, vastaan että: ”Sinä teet sitä, mitä on mukava tehdä.” Neuvoksi sanoisin siis yksinkertaisesti, että taiteen tekemisestä täytyy vain pitää.