22. touko, 2013

Luovuuden 10 käskyä eli mistä ideat?

Amerikkalainen Austin Kleon on kirjailija, joka piirtää. Hän on kirjoittanut kaksi bestseller-kirjaa: Newspaper Blackout (2010) ja Steal Like An Artist (2012) on kuvitettu manifesti digitaaliajan luovuudelle ja innovaatiolle.

 

Steal Like An Artist” uudessa kirjassaan Kleon kirjoittaa, että ”NOTHING IS COMPLITELY ORIGINAL”. Todetaan, ettei  9/10 ideasta ole oikeasti omaperäinen ja uusi. Jokainen idea on useamman idean summa ja jokaisen taiteilijan teokset koostuvat useiden taiteilijoiden vaikutteista.

 

Austin Kleon on tutkinut itseään taiteilijana aivan liiankin pitkälle. Nuorukaisena hän keksi taiteenmuodon, josta hän käytti nimeä ”News paper blackout”. Hän luuli keksineensä jotain täysin uutta, mutta muutaman kriittisen fanipostin jälkeen hän aloitti tutkimustyön ja totesikin tekevänsä lähes täysin samanlaista taidetta kuin Tom Phillips. Hän alkoi tutkia Phillipsin historiaa tarkemmin ja törmäsi siihen, että Phillips taas on saanut vaikutteita herralta nimeltä William Burroughs. Ja niin edelleen hän jatkoi Burroughsin tutkimista ja löysi aina vain uuden ja uuden taiteilijan, jotka olivat kaikki leikitelleet sanomalehtien sanoilla ja tehneet siitä taidetta. Tarinan opetus: Et koskaan ole täysin omaperäinen. Olet asioiden, ihmisten ja kokemusten summa.

 

Kirjassa Kleon antaa luovuuden 10 käskyä:

1. Varasta kuin taiteilija.

2. Älä odota, että löydät itsesi ennen kuin aloitat.

3. Kirjoita kirja, jonka tahtoisit lukea.

Tätäkin voi soveltaa oikeastaan mihin tahansa luovaan työhön. Tee tuote, jonka itse ostaisit. Toteuta markkinointikampanja, josta itse kiinnostuisit. Perusta yritys, jota tahtoisit pyörittää. Näin yksinkertaista se on. Suurin virhe on yrittää miellyttää muita ihmisiä. Miellytä ensin itseäsi. Silloin et voi epäonnistua.

4. Käytä käsiäsi.

Kleon suosittelee omistaa 2 työpöytää, joista toinen on digitaaliseen työskentelyyn ja toinen käsitöihin ja askarteluihin, jossa edes puhelimen läsnäolo ei ole sallittu

5. Sivuprojektit ja harrastukset ovat tärkeitä.

Vapaa-ajan harrastukset ja mielenkiinnon kohteen ovat todennäköisesti juuri niitä lähteitä, joista saat inspiraatiota ja hyviä ideoita. Ne pitävät ajattelusi vireänä työn keskellä.

6. Tee hyvää työtä ja jaa se ihmisten kanssa.

7. Ole mukava  (Maailma on pieni kaupunki)

”Olen täällä tehdäkseni uusia ystäviä. Olemme kaikkien niiden ihmisten summa, joiden keskuudessa vietämme aikaamme. Kannattaa siis valita ympäristönsä huolella. Tämä ei koske ainoastaan ihmisiä, joiden kanssa teen töitä tai ystäviäni, vaan myös Internet-kavereita. Kysynpä siis, vietänkö aikaani tarpeeksi sellaisten ihmisten kanssa, joita ihailen ja jotka inspiroivat minua tekemään työni entistäkin paremmin?”

8. Kirjoita fanikirjeitä

9. Ole tylsä (Se on ainoa tapa saada työt tehdyksi)

Kleon totesi, että luovan työn tekeminen vie todella paljon energiaa. Tietysti voi olla ahkera yrittäjä ja bilettää aina vapaa-ajan sattuessa, mutta silloin on turha yrittää saada aikaiseksi mitään kovin luovaa. Paljon järkevämpi on jatkuvan kapakassa bailamisen sijaan käyttää aikansa itsensä ilmaisuun, ajatteluun ja saada aikaan jotain millä on merkitystä.

10. Logbook

Kysehän on käytännössä samasta asiasta kuin normaalista työhön kuuluvasta tuntien kirjaamisesta. Ensimmäistä kertaa joku kuitenkin sai sen kuulostamaan itse asiassa hauskalta ja siltä, että tästä on pitkällä aikavälillä todella paljon hyötyä. Tarkoitus on listata jokaisen päivän tapahtumat vihkoon yhdelle sivulle. Ei siis päiväkirja vaan tapahtumakirja. Missä söin ja mitä, minkä projektin parissa työskentelin, millaisen treenin tein, minkä elokuvan katsoin. Tarkoituksena on hahmottaa oma matkansa. Millaisen matkan olen kulkenut ja mihin suuntaan laivani on menossa. 

 

Katso video: Austin Kleon esittää kirjaansa ja selittää, mitä tarkoittaa "Varasta kuin taiteilija" Haastattelut