7. kesä, 2013

Inhottava taide

Katsoin brittiläisen elokuvan ”Love is the Devil”, koska sillä oli lupaava slogan: Study for a Portrait of Francis Bacon. Elokuva kertoo Baconin elämästä ja hänen”oudosta” taiteestaan.

 

En ymmärrä, miksi jotkut taiteilijat luovat taideteoksia, jotka itse ovat inhottavia ja epämiellyttäviä elämyksiä? Onko kyseessä vastakohtien viehätys, kun esimerkiksi Lumikki piirtää perkeleitä ja sarjamurhaaja maalaa kauniita maisemia? Vai astuuko taiteilijan salainen luuranko kaapista suoraan kankaalle?  

 

Sigmund Freudin mukaan erilaisten psyykkisten oireiden takana on usein puolustusreaktio epämieluisia elämyksiä vastaan. Tämä voi tuottaa unohduksen mutta myös erilaisia monimutkaisia ja monikerroksisia assosiaatioita alitajuntaan. Oliko Baconin sisimmässä niin rumia kuvioita kuin hänen maalauksissaan?

 

Irlantilaissyntyinen brittiläinen ekspressionistinen taidemaalari Francis Bacon on syntynyt 1909 ja kuollut 82 vuotiana 1992. Häntä pidettiin sairaalloisena lapsena. Hänen isänsä yritti "karaista" Baconia piiskaamalla häntä. Hänet ajettiin 16-vuotiaana pois kotoa, kun vanhemmat saivat tietää hänen homoseksuaalisuudestaan. 

 

Bacon oli taiteilijana itseoppinut. Hän sai vaikutteita Pablo Picassolta, Diego Velazquez:lta ja koko surrealistisesta taidesuunnasta. Baconin kuuluisia teoksia ovat paaviaiheiset maalaukset, ristiinnaulitsemisen innoittamat maalaukset sekä monet taiteilijaa itseään tai hänen ystäviään esittävät muotokuvat, jotka perustuvat valokuviin ja muistikuviin. Hänen maalauksensa näkymät olivat tummia ja hämäriä 1950-luvun lopulle asti. Sen jälkeen hän alkoi maalata kirkkaasti valaistuja näkymiä ja toisaalta sotkemaan maalipintaa. Hänen maalaustensa ihmishahmot ovat usein sumeita ja vääristyneitä.

 

Alkuvuodesta 2008 Baconin maalaus huutokaupattiin Lontoossa yli 26 miljoonalla punnalla eli lähes 36 miljoonalla eurolla, mikä oli kallein eurooppalaisessa huutokaupassa sodanjälkeisen ajan taideteoksesta maksettu hinta. Toukokuussa 2008 Baconin Triptyykki myytiin Lontoon Sotheby´sin huutokaupassa vieläkin kalliimmalla ja siitä maksettiin 86 miljoonaa dollaria eli noin 55,4 miljoonaa euroa. Kaupan ansiosta Sothebyn huutokauppa teki 300-vuotisen historiansa parhaan tuloksen. Ostaja oli venäläinen oligarkki  M.Abramovich.