8. heinä, 2013

Life is Art

Otsikon sanat kirjoitti amerikkalainen kirjailija ja taiteilija Austin Kleon. Olen samaa mieltä. Voin lisätä, että myös ruoka on art. Kesällä 2013 matkustin Italiaan ja ihmettelin italialaisten ruokakulttuuria. Se on taidetta. Otetaan vaikkapa tavallinen pasta. Italiassa pastan valmistelu ja syöminen on taidetoiminta. Tein tästä videon: http://www.youtube.com/watch?v=65mAwA9ZJiM

Jos haluatte kotona kokeilla flow-hetkiä ja slow-food, tehkää itse pastaa. Seuraavaksi annan muutama vinkki ja resepti.

 

Nimi pasta tulee tietenkin Italiasta. Pasta tehdään durumvehnästä ja se on väriltään kellertävää. Toiseksi paras vaihtoehto ovat tavalliset puolikarkeat vehnäjauhot tai kokojyväjauhot. Pastan valmistukseen voidaan lisäksi käyttää munaaja suolaa, sekä muita aineita kuten pinaattia tai tomaattia tuomaan väriä. Valmis pasta kypsennetään kiehuvassa vedessä ennen nauttimista. Pasta tarjoillaan usein jonkin kastikkeen kanssa. Makaroni ja spagetti ovat Suomessa tunnetuimpia pasta­tyyppejä.

Munapastan resepti 4 hengelle.

 1. Siivilöi 300 g vehnäjauhoja leivontapöydälle. 
  Tee jauhoihin kuoppa keskelle ja lisää siihen 3 kevyesti vatkattua munaa, 1 tl suolaa ja 1 rkl oliiviöljyä.
 2. Yhdistä jauhot ja muut ainekset sormenpäilläsi. 
  Aloita työskentely kuopan keskeltä ja vedä jauhoja reunoilta mukaan vähitellen.
 3. Vaivaa taikinaa kunnes munat ovat sekoittuneet hyvin. 
  Pastataikinan pitää olla kosteaa: jos se tarttuu vielä sormiin, ripota pintaan hiukan jauhoja.
 4. Taikinan venytys on tärkeä työvaihe, vasta se tekee siitä kimmoisan. 
  Pidä kiinni taikinan toisesta päästä ja työnnä toista päätä tasaisesti kämmentyynylläsi. Venytä 10 - 15 min.
 5. Jätä venytetty taikina lepäämään peitettynä 1 tunniksi.

Muutama vinkki:

- Koneella. Pastataikinan vaivaaminen sujuu helposti monitoimikoneessa metalliterällä.Vaikka taikina valmistetaan koneessa, on erittäin tärkeätä, että sitä venytetään käsin sen jälkeen. Monitoimikoneen kulhoa ei saa laittaa liian täyteen, se estää taikinan tasaisen sekoittumisen. Valmista kerralla taikina, jossa on enintään 450 g jauhoja.

 

- Kotipastan maustaminen. Mausteeksi sopii lähes mikä tahansa, ainoa sääntö on, että mausteiden ja väriaineiden pitää olla tasaisesti sekoittuneita taikinaan. Kuivat mausteet, kuten murskatut pippurit ja kuivatut yrtit, sekoitetaan aina jauhoihin. Kosteat ainekset, esim. pinaatti ja tuoreet yrtit, sekoitetaan taikinaan kananmunan kanssa.

 

- Pastan kauliminen käsin - taikina on oltava paperinohutta ja selvästi läpinäkyvää. Anna taikinan kuivua n.15 min.

 

-  Nosta ohuelle taikinalevylle yrtinlehtiä ja laita niiden päälle toinen levy. Kauli levyt yhteen kaulimella. Leikkaa kuviot neliöksi hyvällä veitsellä ja keitä kuviopastoja suolalla maustetussa vedessä 2 min.

 

- Keitä pastat al dente - kypsiksi. Pastan oikeaoppinen keittäminen on tarkkaa työtä ja onnistuminen myös tuntuu maussa; raaka pasta maistuu jauhoille ja ylikypsä menettää makunsa lisäksi myös kiinteytensä. Kaikkien pastalaatujen kypsennysaika lasketaan siitä hetkestä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua pastan lisäämisen jälkeen.

Tuorepasta 
1 - 3 min.

Täytetty tuorepasta 
3 - 7 min.

Kuivatut pastanauhat 
8 - 15 min.

Kuivatut kuviopastat 
10 - 12 min.


- Käytä aina isoa kattilaa, jotta pastapalat pääsevät liikkumaan vapaasti kiehuvassa vedessä. Tarvitset 450 g:lle pastaa 5 l vettä ja 1 rkl suolaa. Kun lisäät hiukan öljyä jo keitinveteen, eivät pastapalat tartu toisiinsa kiinni.Lisää kaikki pasta kerralla kiehuvaan veteen. Odota, että vesi kiehuu uudelleen ja aloita ajanotto.Keitä ilman kantta, veden pitää poreilla tasaisesti. Pasta on parasta al dente eli se antaa hampaille vastusta. 


Sekoita pastaa muutaman kerran keittämisen aikana.Valuta pasta lävikössä ja ravistele lävikköä, jotta kaikki vesi valuu pois. Kumoa valutettu pasta kattilaan, jonka pohjalla on nokare voita tai 1 - 2 rkl oliiviöljyä. Tai kumoa pasta lämmitettyyn kulhoon ja kaada päälle pastakastiketta. Bon appetit!

Katso video Life is Art