12. heinä, 2013

Hermoviiva

Lämmin kesäpäivä. Kävin Eiran mökissä Teuvalla haastattelemassa häntä. Eira Viertoma on tunnettu taidemaalari sekä Suomessa että ulkomailla. Ensi vuonna Eira täyttää 80 vuotta.

 

Pidän Eiran taideteoksista. Viertoman abstraktit työt ovat varsin herkkiä, mutta silti voimakkaita. Eiran mielestä hyvässä maalauksessa täytyy olla viisi seikkaa: väri, kontrasti, liike, rytmi ja hermoviiva.

 

Pyysin Eiraa kertomaan lisää tästä hermoviivasta. ” Tämä viiva ei ole tavallisen tasainen, tylsä viiva. Se on tunteen, temperamentin ja intohimon viiva. Sillä on alku ja loppu, se muuttaa paksuutta ja suuntaa. Se on taideteoksen piste i:n päälle.”

 

Katsoin Eiran maalauksia, mökin keittiössä oli pienikokoinen taulu (kuvassa). Kyselin, että voisiko hermoviiva olla hänen kaikissa maalauksissaan, esimerkiksi tässä taulussa.

 

-       Totta kai! Tässä taulussa se on takapuolen viiva. – Eira naurahti ja lisäsi – naisen kaunis peppuviiva!

 

Maalauksen sommittelu ja rytmi ovat Eiralle myös tärkeitä. Abstrakti taide hänen mielestään on sielukkaampaa ja sisäisempää kuin esittävä taide. Se on tunteella koettua, ei vain silmillä nähtyä.

 

-       Työni syntyvät vauhdilla, kun heilun pensselini kanssa ja kun pääsen siihen tilaan, että tunnen olevani tauluni sisällä, tiedän onnistuneeni.

 

Kuva: Eirä Viertoman taulu ”Kaksi”, 25x30cm, öljy.

Videohaastattelu: