7. helmi, 2014

Vuoden Taiteilija 2014 Moskovassa

Opiskelin vuosina 1966 – 1976 Moskovan Tsherkizovin koulussa. Helmikuun ensimmäisenä päivänä 2014 koulu täytti 100 vuotta. Kun viime vuonna koulun johtaja sai tiedon, että minut valittiin Kristiinankaupungin Vuoden Taiteilijaksi, lähetti hän heti minulle kutsun juhlaan. Johtaja halusi, että pidän onnittelupuheen ja kerron vähän, kuinka minusta tuli niin menestyvä taiteilija ja kirjailija Suomessa. Lähdin siis juhlaan, joka oli 1.2.2014.

 

Ennen matkaa mietin sopivaa lahjaa koululle. Ensiksi ajattelin lahjoittaa koululle maalaukseni, mutta kaikki tauluni ovat isokokoisia. Olisi vaikea kuljettaa niitä. Päätin, että lahjoitan kirjani ”Merikaupungin lumous” kaikille koulun 15 opettajalle ja 21 ylioppilaalle. Näin minä tein, koska kirjassani oli valokuvat 22 maalauksestani.

 

Juhlassa oli valtavasti väkeä. Tapasin siellä luokkakavereitani. Oli mukava nähdä toisia yli 30 vuoden jälkeen. Kyllä ulkonäöltä olemme muuttuneet kaikki, mutta perusluonne monilla on säilynyt. Puheessani mainitsin lempiopettajani – Nina Ivanovna Gusevan – venäjän kielen ja kirjallisuuden opettajan. Onneksi hän myös tuli juhlaan ja sain häneltä siunauksen kirjailijaksi. Lahjoitin kirjani myös hänelle. Nina Ivanovna oli suunnattoman onnellinen, ettei hänen oppinsa ojaan kaatanut. Hän iloitsi, että rupesin maalamaan ja kirjoittamaan venäjän ja jopa suomen kielellä.

 

Kuva: Natalia Kaleva pitää onnittelupuhetta Moskovan Tsherkizovin koulussa 100v. juhlassa