8. maalis, 2014

Kevään värit

Tänään 8. maaliskuuta on Kansainvälinen Naistenpäivä.

 

Naistenpäivää vietetään eri tavoin eri puolilla maailmaa. Radio Novan kyselyn mukaan suomalaisille naistenpäivä merkitsee enimmäkseen tasa-arvoa, ei paljon muuta eikä isompaa. Lehdet ja työpaikat valitsevat naisehdokkaan, jolle lahjoitetaan ruusukimppu jostakin hyvästä toiminnasta. Kerron teille, miten vietetään naistenpäivää Venäjällä.

 

Tilaston mukaan Venäjällä naistenpäivä on kolmanneksi suosituin juhla Uudenvuoden ja Pääsiäisen jälkeen. Nykyään naistenpäivä merkitsee venäläisille ensinnäkin kevättä ja kauneutta. Venäjällä jokainen nainen tunteekin itsensä kuningattareksi naistenpäivänä, sillä silloin he saavat lahjoja ja kukkia sekä kaikki miehet onnittelevat heitä. Naiset pukeutuvat juhlavaatteisiin ja tietysti meikkaavat. Tunnelma on ihana, päivä on täynnä yllätyksiä, koska jopa tuntemattomat miehet kadulla onnittelevat naisia silloin. 

 

Naistenpäivä 8. maaliskuuta vietetään Venäjällä vuodesta 1921. Siitä tuli vuonna 1966 kansallinen vapaapäivä Neuvostoliitossa. Työpaikoilla miehet muistivat naisia ruusuilla ja järjestämällä erilaista ohjelmaa. Vastaava "miestenpäivän" juhla järjestettiin Puna armeijan päivänä 23.helmikuuta. Silloin Neuvostoliitossa naisten ja miesten tasa-arvoiseen kohteluun työelämässä oli kiinnitetty suurta huomiota. Kansainvälistä naistenpäivää alettiin virallisesti viettää Yhdistyneiden Kansakuntien toimesta Kansainvälisenä Naisten Vuonna 1975.

 

Venäjällä ulkonäöllä on paljon merkitystä ja naisen pitää olla siellä naisellinen. He hoitavat itseään ja pukeutuvat hyvin. He käyttävät lähes aina korkokenkiä jopa ruokakauppaan mentäessä. Hyvännäköiset naiset pääsevätkin muun muassa helpommin töihin ja naimisiin. Venäjällä minä olin aivan toinen nainen, sillä Suomessa olen oppinut uudet arvot. Venäjällä nimittäin arvostetaan materiaa, turkiksia ja kultakoruja, hienoja autoja ja ravintolailtoja. Nyt arvostan luontoa, ystävyyttä ja perhettä.                                                                      

 

Naistenpäivän avulla voidaan kuitenkin muistuttaa, että jokainen nainen syntyy ainutkertaiseksi ihmiseksi. Hän on ihana äiti, vaimo, sisko, ystävä sekä erinomainen työntekijä ja viehättävä nainen. Hyvää Naistenpäivää!  

 

kuva: N.Kalevan maalaus "Kevään värit", akryyli, 80x80cm