18. huhti, 2014

Opettajasta Vuoden Taiteilijaksi

Musiikki  ja maalaus. Sanotaan, että maalaus on jäädytettyä musiikkia. Toisaalta musiikki on eloon herännyt maalaus. Mutta ne molemmat voimakkaasti vaikuttavat ihmiseen. Sitä todistavat kahden Kristiinankaupungin Vuoden Taiteilijan tarinat.

 

Tomas Karlsson, Vuoden Taiteilija 2013, on kotoisin Kruunupyystä Suomesta.

Natalia Kaleva, Vuoden Taiteilija 2014, muutti Suomeen Moskovasta Venäjältä.

Tomas on filosofian maisteri. Monta vuotta hän toimi matematiikanopettajana.

Natalia muuttaessa Suomen oli jo kemia-alan diplomi-insinööri, sisustussuunnittelija ja kuvataiteilija, mutta toisessa kotimaassaan hän toimi venäjän kielen opettajana.

 

Tomas ehti opettaa yhteensä 17 vuoden ajan. Kun vuonna 2007 hän muutti Porista Kristiinankaupunkiin, hän osallistui ensimmäistä kertaa Pavis Jazz – tapahtumaan.

Natalia puolestaan ehti opettaa Suomessa 15 vuotta kun vuonna 2008 hän muutti Teuvalta Kristiinaan ja sitten vuonna 2010 osallistui kansainväliseen taidenäyttelyyn Spectra Galleriassa.

 

Tomas oli oivaltanut, ettei hän enää halunnut jatkaa opettamista. Musiikki ei ollut hänelle vaihtoehto vaan elinehto.

Vaikkapa Natalian suvussaan äidin linjalla kaikki olivat pappeja ja opettajia, alkoi hän kallistua taiteeseen. Sekä Tomas että Natalia opiskelivat opettajaksi hankkiakseen itselleen turvallisen ammatin mutta vähitellen he omistautuivat yhä enemmän taiteelliselle toiminnalle.

 

Tomakselle musiikki ei ole työ eikä harrastus, se on elämäntapa. Natalialle taidemaalaus merkitsee sisäisen harmonian saavuttamista ja kauneuden luomista.  

Tomas unelmoi omasta jazzkahvilasta ja Natalia halusi oman ateljeensa. Molemmat unelmat toteutuivat. Kristiinan perustettiin Krs Jazz House Band, joka järjestää jazzkonsertteja ja esityksiä Suupohjassa. Nataliakin sai ateljeensa, kun Tuula Stolt lahjoitti hänelle vanhan valokuvaamon tilan vuodeksi. Nyt Natalialla on työhuone aivan Raatihuoneen vastapäätä.

 

Tomaksen ja Natalian palapelinsä palat loksahtivat paikoilleen sen jälkeen, kun he päättivät noudattaa oman sydämensä ääntä.  Taiteilijat suosittelevat samaa kaikille. Tomas täsmentää, että sinun on kuitenkin toimittava itse, koska kukaan ei tee sitä puolestasi.

 

Nyt Tomas säveltää, sanoittaa ja sovittaa musiikkia. Lisäksi hän opettaa kitaran ja sähköbasson soittoa sekä musiikinteoriaa.  Natalia maalaa ja piirtää paljon, osallistuu näyttelyihin ja opettaa taidetta ja maalaamista sekä koululaisille että aikuisille. Molemmat taiteilijat ovat esiintyneet Krs-televisiossa. Tomas viime aikana on soittanut monissa yhtyeissä ja Natalia oli mukana monissa taidetapahtumissa ja näyttelyissä. Vain vuonna 2013 hänellä oli yli 15 näyttelyä mm. Kanadassa, Italiassa ja Venäjällä.

 

Natalia opiskeli kansainvälistä sisustusta ja taidetta myös Suomessa ja Englannissa. Nyt hän opettaa myös taidetta Etelä-Pohjanmaan opistossa, kansalaisopistoissa ja kouluissa. Myös Tomas nyt opettaa musiikkia ja antaa yksityistunteja.

 

Molemmille taiteilijalle nimitys Kristiinankaupungin vuoden taiteilijaksi on tärkeä. On ihanaa, kun Tomas Karlsson – muusikon ja Natalia Kaleva – kuvataiteilijan urat huomattiin ja palkittiin. 

 

Kuva: Natalia Kaleva ja Tomas Karlsson taidenäyttelyssä "Comeback"