20. loka, 2014

Hyvinvointia sisustuksesta

Viime aikoina olen huomannut, että minun opiskelijat iltakursseilla ovat uneliaita ja hitaita kuin kärpäset syksyllä. He nukahtavat pystyyn. Kysymykseen, mitä tapahtui, he vastasivat yhdellä sanalla: kaamosmasennus.

 

Taiteilijana ja kansainvälisenä sisustajana haluaisin auttaa. Lopetetaan masentavat puheet ja annetaan syysväsymykselle huutia sisustamalla. Ennen kirjoitin värien vaikuttamisesta ihmisen mieleen ja oloon. Nyt kerron, miten sisustuksella voit tuoda iloa ja ihmeitä elämään. Keinoja on monia. Tässä on muutama vinkki.

 

1. Valo tekee ihmeitä. Tarkista valaistus kaikissa huoneissa, erityisesti eteisessä. Vaihda lamput kirkkaampiin.

2. Kerää kesäloman hauskimmat ja parhaat valokuvat ja pane ne esille. Raivaa niille tilaa vaikkapa tyhjentämällä yksi seinä ja kokoamalla sille näyttävä kuvakollaasi sisustuselementiksi. Maalaa puiset kehykset samanvärisiksi tai hanki suuria samanlaisia kehyksiä, joihin saat laittaa monta kuvaa.

3. Ympäröi itsesi kauniilla esineillä ja mielentila paranee huomattavasti. Jos rakastat kotisi pieniä esineitä, panosta niiden esillepanoon. Hanki valaistu vitriini tai varaa tavaroille niin reilusti hyllytilaa, että jokainen tavara nousee ansaitsemaansa arvoon.

4. Käytä sisustuksessa kesän värejä mm. oranssia, keltaista, punaista ja omenanvihreää. Se kohottaa mielialaa. Hanki vaikkapa punaiset sohvatyynyt tai maalaa keittiön eripariset tuolit samanvärisiksi.

5. Keittiössä käytä värikkäitä lautasia, kuppeja ja laseja. Punaiset tai keltaiset kristalliviinilasit näyttävät erittäin juhlavilta.

6. Muista kodin tekstiilit. Vaihda pöytäliinat, verhot ja matot.

7. Käytä kukkia. Laita esimerkiksi maljakkoon kimppu ruusuja ja viereen lautaselle kauniisti aseteltuja sitrushedelmiä.

8. Laita huonekalut uuteen järjestykseen. Väärin järjesteltynä kalusteet tukkivat kulkureitit ja ärsyttävät. Kokeile rohkeasti uutta järjestystä. Jos mahdollista, nosta osa aina samoilla paikoilla olleista huonekaluista tai sisustusesineistä hetkeksi varastoon ja katso, miten se vaikuttaa tilaan. Usein pelkkä tyhjän tilan luominen auttaa.

9. Makuuhuoneessa vaihda vuodevaatteet värikkääksi esim. keltaisiksi. Lakanat voisivat olla romanttisia – persikan värisiä tai kukkakuvioisia.

10. Käytä tuoksuja. Osta kiva tuoksulamppu tai käytä tuoksukynttilöitä. Masennukseen auttaa basilikan, jasmiinin ja ruusun eteeriset öljyt.

11. Kylpyhuoneesta voidaan tehdä iloinen paikka. Vaihda pyyhkeitä kirkkaampiin ja osta lasten osastolta hauskat hammasharjat.

12. On myös yksi halpa konsti, joka saa syksyisen kodin näyttämään kuin uudelta. Ota pesulasta käteen ja pese ikkunat.

 

Kuva: iloinen itsemaalattu ovi asunnossani