26. maalis, 2015

Rakkauden vai menestyksen väri?

Rakkauden vai menestyksen väri? - Tämä otsikko oli Syd-Österbotten lehden artikkelissa (24.3.2015). Anders Bergvik kirjoitti yhteistaidenäyttelystämme.

 

Natalia Kalevalle punainen on rikkauden väri, mutta Juhani Ojaselle se on rakkauden väri. Tärkeintä, että punainen herättää meidät talviunestaan.

Kuvataiteilija Natalia Kaleva Kristiinankaupungista ja taidemaalari Juhani Ojanen Seinäjoelta tekevät abstraktitaidetta ja käyttävät kirkkaita värejä.

Ojaselle Kristiinankaupunki on kuin kotikaupunki, koska hänen äitinsä asuu täällä edelleen. Isä, Mauno Ojanen, oli seudun pituushypyn mestari 1950-luvulla.

Juhani Ojanen tapasi Kalevan pari vuotta sitten taidenäyttelyssä Galleriassa Spectra. Taiteilijoiden ajatus- ja värimaailma oli melkein samanlainen. Siksi he päättivät tekemään jotakin liittyvää taiteeseen yhdessä.

Nyt he pitävät yhteisnäyttelyn ” Sanatonstumspeechlessбезслов” Galleriassa Spectra Kristiinankaupungissa (19.-26.3.2015).

- Taide on tunne ja harvoin se tarvitsee sanoja, Ojanen sanoo.

Ojasen osaltaan näyttelyssä on 22 abstraktista värikästä öljyvärimaalausta. Kalevalla on kuusi isokokoista, uutta ja yhtä värikästä maalausta. Vuoden 2015 vaihteessa Kaleva oli taidekurssilla Balilla ja oppi maalaamaan abstraktia Indonesiassa. Kurssilla hän on oppinut puhdistamaan päätä ja hakea ainetta maalauksiin ei ulkoa vaan sisimmästä, omasta tunne-väri kokemuksestaan. Eli maalata ajattelematta. Silloin syntyy tunne-pensseli suorayhteys ja tietty väri ilmestyy kuin itsestään.

- Sulje silmäsi ja kerro, mikä nykyhetken mielialan väri näet päässäsi tai ajattelet ?- kysyi Kaleva

- Sininen (meri ja kesä) - reagoi lehtitoimittaja.

- Hyvä! Se tarkoittaa, että nyt olet rauhallinen, vastasi Kaleva. - Jokaisella tunteella on oma väri.

Mutta …toisaalta joka väri voi myös tarkoittaa erilaisia ​​tunteja eri ihmisille. Natalia Kaleva kertoo:

- Miehille punainen on himon ja rakkauden väri, mutta esimerkiksi minulle punainen merkitsee rikkautta, vaurautta ja menestystä.

Mikä sitten on rakkauden väri naisille? – kysyi toimittaja.

- Se on vaaleanpunainen, sanoo Kaleva. Monelle naiselle punainen on vahva väri, joka herättää voimakkaita tunteita, joskus jopa vihaa. Mutta nyt keväällä punainen sopii hyvin näyttelyyn ja kodin sisustukseen, koska se herättää meidät henkisesti talviunesta, sanoo Kaleva. 

 

 ........................................................... ja ruotsiksi ......................

 

Kärlekens eller framgångens färg?För Natalia Kaleva är rött rikedomens färg, för Juhani Ojanen kärlekens. Huvudsaken att den väcker oss ur vintersömnen.Natalia Kaleva, Kristinestad och Juhani Ojanen, Seinäjoki gillar abstrakt konst och starka färger.
Ojanen rankar Kristinestad som sin hemstad – hans mor bor fortfarande kvar. Fadern, Mauno Ojanen, var distriktsmästare i längdhopp på 50-talet.
Juhani Ojanen träffade Kaleva vid en tidigare utställning på Galleri Spectra. De började diskutera om att göra något tillsammans.
Nu håller de gemensam utställning, ”Stum” på Spectra.
– Konsten är stum och behöver sällan ord, kommenterar Ojanen.
Ojanen bidrar med 22 abstrakta färgrika oljemålningar och Kaleva med sex lika färggranna. Kaleva gick en kurs på Bali, Indonesien i abstrakt målning i vintras där hon lärde sig att rena tankarna, för konsten kommer in-ifrån och tankarna uttrycks via penseln.
Blunda och säg vilken färg du tänker på, utbrister Kaleva:
– Blå (hav och sommar), svarar den överrumplade reportern.
– Bra, det betyder att du är lugn, svarar Kaleva. För varje känsla har en egen färg.
Men färger kan också betyda olika för olika personer och kön. Natalia Kaleva förklarar:
– För män är rött kärlekens färg, för mig betyder rött pengar, rikedom, framgång.
Ojanen intygar att vad åtminstone honom anbelangar håller resonemanget.
Vad är då kärlekens färg för kvinnorna?
– Det är ljusrött, säger Kaleva. Men oavsett är rött en färg som väcker starka känslor. Nu passar den bra för att andligen väcka oss från vintern, säger Kaleva.
Utställningen pågår till och med torsdag.