4. helmi, 2013

Kolme kysymystä Vermeerin Turbaanipäisestä tytöstä

Olen maalannut mukaelman Johannes Vermeerin tunnetusta teoksesta Tyttö ja helmikorvakoru. Hollantilainen taidemaalari maalasi vuonna 1665 tämän maalauksen, joka tunnetaan suomen kielellä myös nimellä Turbaanipäinen tyttö.

 

Maalauksen taustat ovat epäselvät, mikä tekee siitä salaperäisen ja kysymyksiä herättävän. Maalatessani ajattelin, miksi tytön korvassa roikkuu arvokas ja kallis helmi? Tämä kysymys on myös vaivannut muita. Vuonna 1999 amerikkalainen Tracy Chevalier kirjoitti romaanin ”Tyttö ja helmikorvakoru”. Kirjasta tuli bestseller. Vuonna 2003 britti Peter Webber ohjasi elokuvan maalauksen synnystä ” Girl with a Pearl Earring”. Webberin esikoistyö oli Oscar-ehdokkaana lavastuksesta, kuvauksesta ja puvustuksesta, eikä syyttä. Lähes jokaisesta otoksesta olisi saanut oman maalauksensa, niin silmiä hivelevän upeaa on kuvaaja Eduardo Serran kädenjälki.

 

Tyttö ja helmikorvakoru on yksi Vermeerin kuuluisimmista maalauksista. Se sijaitsee tällä hetkellä Haagin Mauritshuisin kuninkaallisessa taidemuseossa. Maalausta on joskus kutsuttu  "Pohjoisen Mona LIsaksi". Vermeerin maalauksilla on monia ominaisia piirteitä.  Taiteilija suosi laatukuviensa taustoissa kalliita peilejä tai karttoja, sillä ne saivat mallit vaikuttamaan menestyneiltä. Kolmesta maalauksesta esineet puuttuvat kokonaan. Yksi tällainen esineetön maalaus on Tyttö ja helmikorvakoru. Miksi nyt on vain tyttö, koru ja paljon mustaa?

 

Kolmas kysymys tästä teoksesta: Kuka maalauksen tyttö on? Usein on arveltu, että taulu esittää taiteilijan vanhinta tytärtä Mariaa, mutta tämä oli teoksen valmistumisen aikaan vasta 11-vuotias. Chevalierin romani kertoo köyhtyneen porvarisperheen tytöstä, joka joutuu piiaksi Vermeerin jatkuvasti kasvavaan perheeseen. Taidehistoria kohtaa romanttisen fiktion, kun naimisissa oleva Vermeer jalostaa täyttymättömän rakkauden 17-vuotiaan palvelustytön muotokuvaksi.

 

Minusta maalauksen tyttö ei ole vain visuaalinen objekti ja esteettinen kohde. Taideteoksessa on symboliikkaa. Taiteilija on näyttänyt meille, että jokainen nainen on täydellinen, kaunis ja arvokas, kuin helmi. Kaikki meissä ja ympärillämme on taidetta!

 

Kuva: N.Kalevan Vermeerin Tyttö ja helmikorvakoru mukaelma, akryyli, 24x30 cm