Natalian blogi

20. loka, 2014

Viime aikoina olen huomannut, että minun opiskelijat iltakursseilla ovat uneliaita ja hitaita kuin kärpäset syksyllä. He nukahtavat pystyyn. Kysymykseen, mitä tapahtui, he vastasivat yhdellä sanalla: kaamosmasennus.

 

Taiteilijana ja kansainvälisenä sisustajana haluaisin auttaa. Lopetetaan masentavat puheet ja annetaan syysväsymykselle huutia sisustamalla. Ennen kirjoitin värien vaikuttamisesta ihmisen mieleen ja oloon. Nyt kerron, miten sisustuksella voit tuoda iloa ja ihmeitä elämään. Keinoja on monia. Tässä on muutama vinkki.

 

1. Valo tekee ihmeitä. Tarkista valaistus kaikissa huoneissa, erityisesti eteisessä. Vaihda lamput kirkkaampiin.

2. Kerää kesäloman hauskimmat ja parhaat valokuvat ja pane ne esille. Raivaa niille tilaa vaikkapa tyhjentämällä yksi seinä ja kokoamalla sille näyttävä kuvakollaasi sisustuselementiksi. Maalaa puiset kehykset samanvärisiksi tai hanki suuria samanlaisia kehyksiä, joihin saat laittaa monta kuvaa.

3. Ympäröi itsesi kauniilla esineillä ja mielentila paranee huomattavasti. Jos rakastat kotisi pieniä esineitä, panosta niiden esillepanoon. Hanki valaistu vitriini tai varaa tavaroille niin reilusti hyllytilaa, että jokainen tavara nousee ansaitsemaansa arvoon.

4. Käytä sisustuksessa kesän värejä mm. oranssia, keltaista, punaista ja omenanvihreää. Se kohottaa mielialaa. Hanki vaikkapa punaiset sohvatyynyt tai maalaa keittiön eripariset tuolit samanvärisiksi.

5. Keittiössä käytä värikkäitä lautasia, kuppeja ja laseja. Punaiset tai keltaiset kristalliviinilasit näyttävät erittäin juhlavilta.

6. Muista kodin tekstiilit. Vaihda pöytäliinat, verhot ja matot.

7. Käytä kukkia. Laita esimerkiksi maljakkoon kimppu ruusuja ja viereen lautaselle kauniisti aseteltuja sitrushedelmiä.

8. Laita huonekalut uuteen järjestykseen. Väärin järjesteltynä kalusteet tukkivat kulkureitit ja ärsyttävät. Kokeile rohkeasti uutta järjestystä. Jos mahdollista, nosta osa aina samoilla paikoilla olleista huonekaluista tai sisustusesineistä hetkeksi varastoon ja katso, miten se vaikuttaa tilaan. Usein pelkkä tyhjän tilan luominen auttaa.

9. Makuuhuoneessa vaihda vuodevaatteet värikkääksi esim. keltaisiksi. Lakanat voisivat olla romanttisia – persikan värisiä tai kukkakuvioisia.

10. Käytä tuoksuja. Osta kiva tuoksulamppu tai käytä tuoksukynttilöitä. Masennukseen auttaa basilikan, jasmiinin ja ruusun eteeriset öljyt.

11. Kylpyhuoneesta voidaan tehdä iloinen paikka. Vaihda pyyhkeitä kirkkaampiin ja osta lasten osastolta hauskat hammasharjat.

12. On myös yksi halpa konsti, joka saa syksyisen kodin näyttämään kuin uudelta. Ota pesulasta käteen ja pese ikkunat.

 

Kuva: iloinen itsemaalattu ovi asunnossani

12. kesä, 2014

Mikä voisikaan olla parempaa, kun istua meren rannalla ja maalata aaltoja, lokkeja, rantaa, veneitä ja meren tuoksua! Vihdoin se toteutui.
Lämmin tuuli leikki hiuksilla ja kertoi tarinoita, kun maalasimme merimaisemia ja veneitä Kaskisissa. Meillä oli kaksi onnellista päivää: sunnuntai 8.6. ja tiistai 10.6. Piirtämistä ja maalaamista ei koskaan ole paljon, koska silloin aika kuuluu nopeasti. Maalasimme melkein koko päivän klo 11-16. Olen opettanut ja näyttänyt, miten piirtää veneitä ja merta. Kaikki saivat hyviä töitä ja hyvinvointia taiteesta. Onnistumisen riemua oli ilmassa ja iloisena ryhmänä pääsimme YLE:n TV-ohjelmaan. Kaksi nuorta miestä, jotka seisovat laiturilla meidän takana, kuvasivat ohjelmaa Rannikkokaupungeista mm. Kaskisista. Toimittajien moderni videokamera lensi ilmassa ja kuvasi meidän maalauspuuhat. TV-sarja näytetään joulukuussa.

3. touko, 2014

Minusta Pääsiäisen jälkeen tulee Ihmeellinen aika, koska Kristus on kanssamme maan päällä 40 päivää ylösnousemuksensa jälkeen. Valo voitti pimeyden ja lämpö kylmyyden: vertauskuvallisesti elämä voitti kuoleman. On aika juhlia, iloita sekä ajatella hyviä ja kauniita asioita esim. taidetta.

 

Monissa kulttuureissa taide liittyy niin olennaisesti uskontoon, että sitä voi olla lähes mahdotonta ymmärtää ilman uskonnon tuntemusta. Uskonnollisessa taiteessa kuvataan uskontoon liittyviä elementtejä. On myös taidetta, joka on saanut vain vaikutteita uskonnosta.

 

Uskonnot suhtautuvat eri tavoin pyhän ja erityisesti jumalien kuvaamiseen, siksi taiteessa käytetään paljon symboleja eli vertauskuvia. Uskonnolliset symbolit havainnollistavat ja opettavat vaikeasti kuvattavia asioita, kuten jumalan ominaisuutta. Niillä on myös esteettinen merkitys eli ne auttavat ihmistä kokemaan kauneutta ympärillään. Symbolien tulkinta ja ymmärtäminen on osa ihmisten yhteistä kulttuurista taitoa.

 

Pidän ajatuksesta taiteen esteettisestä merkityksestä. Esimerkiksi vuosituhansien ajan runouden avulla on kuvattu eri uskonnoissa esteettistä elämystä, joka voi olla kokemus rakkaudesta, kauneudesta tai jumalan läheisyydestä. Erityisesti mystikot ovat eri uskonnoissa ilmaisseet kokemuksensa runouden kautta. Onkin sanottu, että esteettinen elämys ja mystinen kokemus ovat samanlaisia.

 

Kun katsoin Leonardo da Vincin Madonnia, koin sekä esteettistä että mystistä elämystä. Siksi maalasin oman mukaelman Madonnasta (kuvassa). Maalaamassa ymmärsin, että ihmisten elämän tärkein asia on sisäinen rauha ja harmonia. Ei huolia terveys-, perhe-, raha- tai työasioista, ei stressiä, vaan tyyneys.  Koska jos sinussa on rauha, olet onnellinen, terve ja täynnä energiaa ratkaista kaikki ongelmat.

 

Kuva: ”Rauha” Natalia Kalevan mukaelma Leonardo da Vincin Madonnasta, öljy kankaalle, 50 x 70 cm

18. huhti, 2014

Musiikki  ja maalaus. Sanotaan, että maalaus on jäädytettyä musiikkia. Toisaalta musiikki on eloon herännyt maalaus. Mutta ne molemmat voimakkaasti vaikuttavat ihmiseen. Sitä todistavat kahden Kristiinankaupungin Vuoden Taiteilijan tarinat.

 

Tomas Karlsson, Vuoden Taiteilija 2013, on kotoisin Kruunupyystä Suomesta.

Natalia Kaleva, Vuoden Taiteilija 2014, muutti Suomeen Moskovasta Venäjältä.

Tomas on filosofian maisteri. Monta vuotta hän toimi matematiikanopettajana.

Natalia muuttaessa Suomen oli jo kemia-alan diplomi-insinööri, sisustussuunnittelija ja kuvataiteilija, mutta toisessa kotimaassaan hän toimi venäjän kielen opettajana.

 

Tomas ehti opettaa yhteensä 17 vuoden ajan. Kun vuonna 2007 hän muutti Porista Kristiinankaupunkiin, hän osallistui ensimmäistä kertaa Pavis Jazz – tapahtumaan.

Natalia puolestaan ehti opettaa Suomessa 15 vuotta kun vuonna 2008 hän muutti Teuvalta Kristiinaan ja sitten vuonna 2010 osallistui kansainväliseen taidenäyttelyyn Spectra Galleriassa.

 

Tomas oli oivaltanut, ettei hän enää halunnut jatkaa opettamista. Musiikki ei ollut hänelle vaihtoehto vaan elinehto.

Vaikkapa Natalian suvussaan äidin linjalla kaikki olivat pappeja ja opettajia, alkoi hän kallistua taiteeseen. Sekä Tomas että Natalia opiskelivat opettajaksi hankkiakseen itselleen turvallisen ammatin mutta vähitellen he omistautuivat yhä enemmän taiteelliselle toiminnalle.

 

Tomakselle musiikki ei ole työ eikä harrastus, se on elämäntapa. Natalialle taidemaalaus merkitsee sisäisen harmonian saavuttamista ja kauneuden luomista.  

Tomas unelmoi omasta jazzkahvilasta ja Natalia halusi oman ateljeensa. Molemmat unelmat toteutuivat. Kristiinan perustettiin Krs Jazz House Band, joka järjestää jazzkonsertteja ja esityksiä Suupohjassa. Nataliakin sai ateljeensa, kun Tuula Stolt lahjoitti hänelle vanhan valokuvaamon tilan vuodeksi. Nyt Natalialla on työhuone aivan Raatihuoneen vastapäätä.

 

Tomaksen ja Natalian palapelinsä palat loksahtivat paikoilleen sen jälkeen, kun he päättivät noudattaa oman sydämensä ääntä.  Taiteilijat suosittelevat samaa kaikille. Tomas täsmentää, että sinun on kuitenkin toimittava itse, koska kukaan ei tee sitä puolestasi.

 

Nyt Tomas säveltää, sanoittaa ja sovittaa musiikkia. Lisäksi hän opettaa kitaran ja sähköbasson soittoa sekä musiikinteoriaa.  Natalia maalaa ja piirtää paljon, osallistuu näyttelyihin ja opettaa taidetta ja maalaamista sekä koululaisille että aikuisille. Molemmat taiteilijat ovat esiintyneet Krs-televisiossa. Tomas viime aikana on soittanut monissa yhtyeissä ja Natalia oli mukana monissa taidetapahtumissa ja näyttelyissä. Vain vuonna 2013 hänellä oli yli 15 näyttelyä mm. Kanadassa, Italiassa ja Venäjällä.

 

Natalia opiskeli kansainvälistä sisustusta ja taidetta myös Suomessa ja Englannissa. Nyt hän opettaa myös taidetta Etelä-Pohjanmaan opistossa, kansalaisopistoissa ja kouluissa. Myös Tomas nyt opettaa musiikkia ja antaa yksityistunteja.

 

Molemmille taiteilijalle nimitys Kristiinankaupungin vuoden taiteilijaksi on tärkeä. On ihanaa, kun Tomas Karlsson – muusikon ja Natalia Kaleva – kuvataiteilijan urat huomattiin ja palkittiin. 

 

Kuva: Natalia Kaleva ja Tomas Karlsson taidenäyttelyssä "Comeback"

8. huhti, 2014

Natalia Kalevan taiteilijan debyytti Suomessa oli ARS NOVA Botnica – taidenäyttely vuonna 1994 Teuvalla.

Kun Natalia valmistui kuvataiteilijaksi Venäjällä, hän oli naimisissa suomalaisen miehen kanssa ja tuli raskaaksi. Perhe päätti muuttaa Suomeen, missä lapsi syntyi. He asuivat Teuvalla, pikkukunnassa verrattuna Moskovaan, mutta Natalia onnellisena äitinä ja taiteilijana maalasi jokaisella vapaa-hetkellään. Silloin vauvan takia ja käytännöllisyyssyistä Natalia käytti taulujen maalauksessaan batiikkitekniikkaa. Vuosina 1992-1997 batiikkitaulujen aiheet olivat: kauniit naiset, satujen maailmat, kukkia, maisemat ja asetelmat. Natalian talo oli täynnä maalauksia kuin museo. 

 

Natalia jatkoi taide- ja sisustusopiskelua Suomessa sekä Englannissa. Myös hän aktiivisesti osallistui erilaisiin taidenäyttelyihin ja sai erinomaista palautetta. Vuonna 1997 Natalia taas meni opiskelupolulle ja 1999 valmistui opettajaksi Jyväskylän opettajakorkeakoulusta. Vuodesta 1996  N.Kaleva on toiminut opettajana. Hän on opettanut sekä kieliä (venäjää ja suomea) että taidetta.

 

Taiteilijan comeback oli Kansainvälinen taidenäyttely - 2010 Kristiinankaupungissa. Natalia on taas tarttunut siveltimeen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Töissään hän käytti erilaisia maalaustekniikoita, materiaaleja ja maaleja mm. paljon öljyvärejä.

 

Natalia Kalevan taidenäyttely ”COMEBACK” …”PALUU”… ”ВОЗВРАЩЕНИЕ”  3 -11.4.2014 Galleria Spectrassa  on retrospektiivinen näyttely, jossa on esillä öljy- ja akryylimaalaukset vuosilta 2010-2013. Neljän vuoden aikana Natalia osallistui noin 30 näyttelyyn, vain vuonna 2013 hän oli mukana 15 näyttelyssä mm. Suomessa, Venäjällä, Italiassa ja Kanadassa. Natalia on ”sarjataiteilija” eli usein hän maalaa kiinnostavasta aiheesta monta taulua. Aiheen mukaan taiteilija valitsee sopivan tekniikan ja tyylin. Sillä syntyy kokonaisuus tai taideprojekti.  Näyttelyssä on esillä 6 taideprojektia:

  1. FengShui sisustustaulut 2010-2011
  2. Seinämedaljonki ja vuodenajat 2012
  3. Matkalla Leonardismiin 2012-2013
  4. Muotokuva Picasson tyylillä 2013
  5. Merikaupunki ja Kissanainen 2011-2013. Art-projectin tuloksena on kuvarunokirja ”Merikaupungin luomus” mm.  Graafinen novelli ” Kissanainen”.
  6. Audiovisuaaliset maalaukset ”Perhosten fantasia”. Musiikki: Ville Kaleva 2013